Så startar du enskild firma eller aktiebolag

Alla vikarier som tar uppdrag hos oss måste ha eget företag, som de fakturerar oss från. Vilken slags företag du väljer är helt upp till dig, men som regel rekommenderar vi enskild firma då det är det enklaste och mest översiktliga. För dig som ändå är osäker på vad du ska välja och hur du går tillväga, förklarar vi det här.  

Skillnader mellan enskilda firmor och aktiebolag

När du ska starta eget företag har du flera företagsformer att välja bland. De två som sannolikt är de mest aktuella är enskild firma och aktiebolag. Bägge två har sina fördelar och nackdelar.
Fördelarna med enskild firma är bland annat:

  • Det går snabbt att starta, utan krav på aktiekapital
  • Ingen arbetsgivaravgift då du inte själv räknas som anställd i företaget
  • Mindre administration

Den största nackdelen med enskild firma är att du själv är personligt ansvarig för ditt företags ekonomi. Det är emellertid sällan ett relevant problem för dig som bara ska använda företaget till att ta uppdrag genom Anestesispecialisten. 
För att starta aktiebolag måste du betala in aktiekapital om 30 000 kr, vilket kan vara mycket för den som startar företaget själv. Det är aktiebolaget och inte du personligen som ansvarar för eventuella skulder företaget tar på sig. Du har emellertid flera formaliteter att förhålla dig till än med enskild fler.

Enskild firma eller aktiebolag – vad ska jag välja?

I huvudsak rekommenderar vi nya vikarier som inte redan har ett företag att starta en enskild firma. Detta räcker för de flesta. Denna företagsform passar väl när du är den ende som arbetar i företaget och ska använda intäkten företaget får in, och varken har stora årliga överskott eller ekonomisk risk knuten till verksamheten. Det är också den mest översiktliga företagsformen när det gäller drift och inbetalning av skatt. 
Läs mer om skatt för enskild firma här. 

För dig som tjänar mer pengar än du använder under året, kan det däremot löna sig att starta ett aktiebolag. En av de största fördelarna med ett aktiebolag är nämligen att du själv styr hur mycket av företagets överskott du tar ut i intekt, och hur mycket du behåller i företaget.
Pengarna som blir kvar i företaget beskattas också av företaget, med en lägre skattesats än det du själv skattar på din intäkt. Genom att låta delar av det du tjänar hos oss ligga kvar i ditt företag kan du därmed investera för framtiden med kapital som du har betalat mindre skatt på. När du först tar ut delar som utbyte så bara den delen lite extra. Om du fortfarande är osäker på vad som skulle löna sig för dig, vill vi påminna om att enskild firma alltid kan utvecklas till ett aktiebolag om det skulle bli aktuellt.

Hur ska man starta enskild firma?

För att starta enskild firma måste du ha fyllt 18 år och ha en Svensk företagsadress, samt en kontaktperson som bor i Sverige. Adressen måste vara en fysisk plats, och postadressen kan inte vara en postbox. Du måste också välja ett namn på företaget, och för enskild firma måste alltid ditt efternamn vara en del av företagsnamnet.

Du registrerar företaget på bolagsverket sin sida för etablering av företag- verksamt. Här hittar du checklistor och massa goda tips.
När registreringen är fullförd och behandlad, kommer du få ditt organisationsnummer tilldelat.
Läs mer på Verksamt sina sidor: https://www.verksamt.se/

Nu är du redo att ta uppdrag från Anestesispecialisten

Med eget företag startat och undertecknat samarbetsavtal med oss, är du redo att ta uppdrag från Anestesispecialisten. Du kommer att få tillgång till vårt egenutvecklade IT-system där alla tillgängliga uppdrag publiceras. I systemet hittar du all relevant information om uppdraget och kan anmälda dig till de uppdrag du önskar ta. Vi önskar att det ska vara enkelt för våra vikarier att arbeta via oss. 
Systemet är därför väl genomarbetat och mycket användarvänligt. Läs mer om Aneweb och hur det fungerar här.
Om du har frågor om startandet av enskild firma eller hur det är att arbeta hos oss kan du kontakta oss. Skicka oss en e-post